Vprašanje:

Pot do njiv ima 6 solastnikov. Parcelo sem podarila sinu. Kako uradno do uporabe poti? En lastnik ne da soglasja.

 

Odgovor:

Vsekakor predlagamo, da služnost vpišete na podlagi pogodbe. Seveda je potrebno pogodbo o stvarni služnosti skleniti z vsemi solastniki.

e-obrazec -  Pogodba o stvarni služnosti

V kolikor sklenitev pogodbe ni mogoča, je možno stvarno služnost priposestvovati.

Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost v dobri veri deset let. Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval.

Stvarne služnosti ni mogoče priposestvovati, če je lastnik gospodujoče stvari zlorabljal zaupanje lastnika ali neposrednega posestnika služeče stvari, če je služnost izvrševal s silo ali zvijačo ali če je bila služnost dovoljena do preklica. 

V kolikor je pot edini dostop do vaše parcele, lahko zahtevate tudi vpis nujne poti.

e-obrazec - Predlog za ustanovitev nujne poti oziroma za razširitev nujne poti

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!