Vprašanje:

Pred 30 leti smo kupili parcelo in zgradili vikend. Uporaba poti je v pogodbi zavedena. Lastnik želi skleniti le sporazum.

 

Odgovor:

Vsekakor je potrebno služnost vpisati v zemljiško knjigo. V kolikor obstoječa pogodba določa obseg služnosti in tudi vsebuje ustrezno zemljiškoknjižno dovolilo, lahko služnost vpišete na podlagi obstoječe pogodbe.

V kolikor temu ni tako, morate s sosedom skleniti pogodbo o stvarni služnosti, ki bo podlaga za vpis služnosti v zemljiško knjigo.

e-obrazec -  Pogodba o stvarni služnosti

Če sosed na vpis služnosti ne bo pristal, lahko vpis zahtevate na sodišču. Bodisi s priposestvovanjem, bodisi z vpisom nujne poti.

Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost v dobri veri deset let. Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval.

Stvarne služnosti ni mogoče priposestvovati, če je lastnik gospodujoče stvari zlorabljal zaupanje lastnika ali neposrednega posestnika služeče stvari, če je služnost izvrševal s silo ali zvijačo ali če je bila služnost dovoljena do preklica. 

Negativne služnosti ni mogoče priposestvovati.

V kolikor je pot edini dostop do vaše parcele, lahko zahtevate tudi vpis nujne poti.

e-obrazec - Predlog za ustanovitev nujne poti oziroma za razširitev nujne poti

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!