Vprašanje:

Hčerka je lastnica stanovanja. Preselila se je v Avstrijo in bi podarila stanovanje staršem. Kaj je najboljše za prepis?
 

Odgovor:

V kolikor gre v svoji osnovi za darilo, je potrebno skleniti darilno pogodbo. 

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

V kolikor bo hčerka stanovanje prodala, je potrebno skleniti prodajno pogodbo.

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

Glede na to, da sta starša iz vidika obdavčitve darila v II. dednem redu je iz vidika obdavčitve ugodneje skleniti prodajno pogodbe, kjer se plača davek na promet nepremičnin, ki pa znaša je 2%. V primeru darila je namreč potrebno plačati davek na dediščine in darila, višina katerega je določena pod točko b) v 8. členu ZDDD.

Obračuna se  kapitalski dobiček, v kolikor je ustvarjen.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!