Vprašanje:

Kakšne so pravne posledice za kupca, ki je že podal vlogo za odobritev pravnega posla in želi odstopiti od nakupa zemljišča?
 

Odgovor:

Glede na 21. člen Zakona o kmetijskih zemljiščih je pravni posel sklenjen, ko upravna enota prejme izjavo o sprejemu ponudbe, ki jo kupec pošlje priporočeno upravni enoti ali neposredno vloži na upravni enoti. Posel je sklenjen pod odložnim pogojem odobritve s strani upravne enote.

Če se izjava o sprejemu ponudbe pošlje priporočeno po pošti, se za dan, ko je upravna enota prejela izjavo o sprejemu ponudbe, šteje dan oddaje na pošto.

Posel je bil tako že sklenjen in sicer z odložilnim pogojem, da ga bo potrdila upravna enota. Ponudba je torej od tega trenutka zavezujoča tako za kupca kot tudi prodajalca.

V primeru, da bi kupec odstopil bi lahko prodajalec vložil tožbo za sklenitev pravnega posla.

Možno pa je odstopiti na podlagi sporazuma s prodajalcem. Odstop od ponudbe morate v tem primeru poslati priporočeno s povratnico prodajalcu in upravni enoti, ki je ponudbo objavila.

e-obrazec - Odstop od sprejete ponudbe za kmetijsko zemljišče, gozd, kmetijo

Več lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kako prodati oz. kupiti kmetijsko zemljišče?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!