Vprašanje:

Polovico hiše bi prepisala na prijatelja. Je v tem primeru boljša darilna ali kupoprodajna pogodba? Kakšni so stroški?
 

Odgovor:

Prepis lastninske pravice se opravi glede na to, za kakšen posel dejansko gre.

V kolikor boste lastniški delež prodali, se posel opravi na podlagi prodajne pogodbe.

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

V kolikor ne gre za prodajo, ampak boste lastniški delež podarili, je potrebno skleniti darilno pogodbo.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

V obeh primerih je po podpisu pogodbe potrebno posel prijaviti na pristojni enoti FURS-a za odmero davka. Po odmeri davka je potrebno podpis očeta na pogodbi notarsko overiti in lastninsko pravico novega lastnika na nepremičnini vpisati v zemljiško knjigo.

Pri prodaji se od prodajne vrednosti obračuna 2% davek na promet nepremičnin in davek na kapitalski dobiček, v kolikor je ustvarjen.

Davek na kapitalski dobiček, obdavči razliko med prodajno ceno in vrednostjo ob pridobitvi. Stopnja tega davka znaša prvih 5 let po nakupu 25%, nato pa se vsakih naslednjih 5 let zmanjša za 5 odstotnih točk. 

Davka na kapitalski dobiček ste opravičeni, če ste kupili nepremičnino pred 1. januarjem 2002 ali ste imeli vsaj zadnja tri leta pred prodajo na naslovu nepremičnine prijavljeno stalno prebivališče.

Pri darilu se obračuna davek na dediščine in darila. Prijatelj bi bil zavezan za plačilo davka glede tabelo pod točko c) v 8. členu ZDDD (vse druge osebe).

Predvsem zaradi obračuna davka, je cenovno bolj ugodna možnost prodajna pogodba.

Glede ocene stroškov, bi morali poznati vrednost nepremičnine. 

V kolikor se odločite za izdelavo pogodbe preko e-obrazcev, je cena 39,89 EUR. 

Višina davka je odvisna od vrednosti nepremičnine oz. darila. 

Ceno notarskih storitev preverite pri notarju, ki bo storitve opravil. Overitev načeloma znaša od 14,00 EUR do 46,00 EUR. Plača se tudi taksa za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo, ki je prav tako odvisna od vrednosti.

Vpis v zemljiško knjigo se lahko poda pri notarju, ki overi podpis, kjer notarska tarifa znaša 37,00 EUR. Vpis se lahko poda tudi osebno na zemljiški knjigi, kjer je potrebno poravnati zapisnik, ki znaša 1/2 višine sodne takse. Vpis lahko poda tudi po elektronski poti, za kar potrebuje digitalni podpis in varen elektronski predal, za kar je pri notarju potrebna pretvorba listine v elektronsko obliko, za kar znaša pristojbina 25,00 EUR.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!