Vprašanje:

Sosed je od soseda kupil kozolec s parcelo. Za to nisem vedel. Svet okoli je moj. Pred sem tem spraševal po prodaji. Kaj storim?
 

Odgovor:

Najprej je potrebno opozoriti, da bi za konkretni odgovor morali o zadevi poznati več informacij.

Predvidevamo, da pri prodaji konkretne nepremičnine ne gre za kmetijsko zemljišče. V kolikor je temu tako, lahko sosed nepremičnino proda komur želi in vas o pogojih prodaje in o tem, da se sklepa prodajni posel ni dolžan obvestiti.

V kolikor gre za kmetijsko zemljišče, pa je moral sosed ponudbo in pogoje prodaje objaviti na upravni enoti. Takrat ste imeli možnost sprejema ponudbe. V kolikor imate status kmeta, ste bili kot mejaš tudi eden od predkupnih upravičencev. V kolikor ponudbe niste sprejeli, lahko sosed sklene prodajno pogodbo z osebo, ki je ponudbo sprejela in ki jo bo (je) odobrila upravna enota. Tudi v tem primeru vas sosed sam ni bil dolžan obveščati.

Seveda pa je potrebno (kot smo omenili že na začetku) zadevo preveriti bolj podrobno, da bi lahko presodili, kaj in ali lahko kaj storite glede sklenjenega prodajnega posla.

Več lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kako prodati oz. kupiti kmetijsko zemljišče?Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako prodati oz. kupiti kmetijsko zemljišče?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!