Vprašanje:

S teto sva se pred leti ustno dogovorila o delitvi dvorišča. Novi lastniki se tega ne držijo. Kaj lahko storim?
 

Odgovor:

Glede na vprašanje sklepamo, da gre za vašo in sosednjo nepremičnino, katere lastnica je bila teta do prodaje le-te novim lastnikom.

Predvidevamo da gre pri dvorišču za parcelo, katere solastniki ste vi in vaši sosedje. Torej gre za solastnino.

Solastnik ima pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov. 

Ustni dogovor o uporabi solastnine je veljal s teto. Načeloma je potrebno z novimi sosedi skleniti nov dogovor glede uporabe solastnine. V kolikor ni mogoč dogovor z novimi solastniki, lahko predlagate delitev solastnine v nepravdnem postopku na pristojnem sodišču.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!