Vprašanje:

Smo trije lastniki hiše. 1/2, 1/6 in 1/3. Hiša po GURSu vredna 97000€. Lahko druga dva zahtevata večjo vsoto izplačila?
 

Odgovor:

Cenitev nepremičnine na GURS-u je naj bi predstavljala tržno vrednost nepremičnine, torej najverjetnejšo ceno na prostem trgu nepremičnin na določen datum.

Pri tem pa gre za oceno, ki jo GURS izdela na podlagi svojih matematičnih modelov in podatkov, s katerimi razpolaga. 

Vrednost ne zavezuje strank, da jo upoštevajo. Stranke lahko nepremičnino ob prodaji ali daritvi, ocenijo na drugačno vrednost. 

V kolikor se glede vrednosti ne morete poenotiti, predlagamo, da se dogovorite in nepremičnino ocenite s pomočjo cenitve. V kolikor dogovor med solastniki ne bo mogoč, lahko predlagate delitev solastnine v nepravdnem postopku.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kje dobiti podatke o svoji nepremičnini? - Kje dobiti številko stavbe, parcele, ocenjeno vrednost...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!