Vprašanje:

Mi sestra lahko ukine služnost in zahteva "najemnino" za čas bivanja v stanovanju? Lastnik je pokojni oče.
 

Odgovor:

Predvidevamo, da je sestra podedovala očetovo stanovanje in da imate na nepremičnini vpisano osebno služnost stanovanja. Služnost stanovanja je osebna služnost, ki daje pravico uporabljati tuje stanovanje ali njegov del za potrebe imetnika služnosti in njegove družine tako, da se ohranja njegova substanca.

Pri tem predvidevamo, da ste z očetom sklenili pogodbo o ustanovitvi osebne služnosti, ter jo vpisali v zemljiško knjigo.

e-obrazec - Pogodba o ustanovitvi osebne služnosti za stanovanje ali hišo (pogodba o osebni služnosti)

Užitek preneha s potekom časa, odpovedjo užitkarja ali s smrtjo oziroma prenehanjem užitkarja. 

Odpoved je enostranska izjava užitkarja, da se svoji pravici odpoveduje. Če je predmet užitka nepremičnina, užitek preneha z izbrisom iz zemljiške knjige.

Osebna služnost stanovanja tako preneha ko poteče čas, za katerega je bila sklenjena. Če ta čas ni določen, traja do vaše smrti oz. dokler ne podate dovoljenja za njen izbris.

e-obrazec - Izbris osebne služnosti (izbrisno dovoljenje)

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako vpisati osebno služnost na nepremičnini?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!