Vprašanje:

Sosedovi otroci vsak dan razgrajajo na naši posesti. Starše sem s tem obvestil, vendar ne storijo nič. Kaj lahko naredim?
 

Odgovor:

Za konkreten odgovor, bi morali imeti več informacij o zadevi, lahko pa vam podamo splošne informacije, ki bi jih lahko upotevali v vašem primeru.

Zakon o varstvu javnega reda in miru opredeljuje kršitve na področju povzročanja hrupa. Kdor na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 uro moti mir ali počitek ljudi s hrupom in ne gre za nujne interventne-vzdrževalne posege, se kaznuje z globo od 83,46 do 208,65 EUR. Kršitev lahko naznanite policiji.

Stvarnopravnega zakonika (SPZ) v 75. členu določa, da mora lastnik nepremičnine pri uporabi nepremičnine opuščati dejanja in odpravljati vzroke, ki izvirajo iz njegove nepremičnine in otežujejo uporabo drugih nepremičnin čez mero, ki je glede na naravo in namen nepremičnine ter glede na krajevne razmere običajna ali povzročajo znatnejšo škodo.

Določa tudi, da je brez posebnega pravnega naslova prepovedano kakršnokoli motenje s posebnimi napravami.

Zoper soseda lahko v tem primeru vložite tožbo, v kateri lahko zahtevate prepoved teh njegovih dejanj.

Poleg tega lahko zahtevate tudi odškodnino za morebitno škodo, ki Vam je iz tega naslova nastala.

Tretja možnost, ki jo je moč razbrati tudi iz vašega vprašanja pa je motenje posesti. Sodno varstvo pred motenjem oziroma odvzemom posesti je mogoče zahtevati v tridesetih dneh od dneva, ko je posestnik zvedel za motenje in storilca, najpozneje pa v enem letu od dneva, ko je motenje nastalo.

e-obrazec - Opozorilo pred tožbo v primeru motenja oziroma odvzema posesti

e-obrazec - Tožba zaradi motenja posesti

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!