Vprašanje:

Ob nakupu stanovanja zamolčane za bivanje bistvene stvari, zaradi katerih trpim že 6. leto. Lahko zahtevam vračilo kupnine?
 

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi bil potreben konkretnejši pregled zadeve, vendar pa je mogoče uveljavljanje stvarne oz. skrite napake. V vašem konkretnem primeru pa ste verjetno možnost uveljavljanja zamudili.

V kolikor je bil namreč prodajalec fizična oseba,prodajalec ne odgovarja za napake, ki se pokažejo potem, ko mine šest mesecev, odkar je bila stvar izročena, razen če je bil v pogodbi določen daljši rok. Pravice kupca, ki je pravočasno obvestil prodajalca o napaki, ugasnejo po enem letu, šteto od dneva, ko mu je odposlal obvestilo, razen če jih zaradi prodajalčeve prevare ni mogel uporabiti.

V primeru, da je bil prodajalec pravna oseba je rok, v katerem prodajalec odgovarja za napake daljši in sicer dve leti. Pravice potrošnika ugasnejo s potekom dveh let od dneva, ko je o stvarni napaki obvestil prodajalca.

e-obrazec - Obvestilo prodajalcu o stvarni napaki na kupljeni stvari

V vsakem primeru sklepamo, da je potrebno natančno preveriti sklenjeno pogodbo, pogoje prodaje in roke. Na žalost na podlagi navedenih informacij ne moremo podati konkretnega odgovora, kakšne so vaše možnosti.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!