Vprašanje:

Če se oseba stalno ne prijavi na novem naslovu, se kaznuje z globo od 200 do 600 EUR. Kaj pa če se prijavi začasno?
 

Odgovor:

V prvem koraku je potrebno razlikovati med stalnim in začanim bivališčem, kot je to opredeljeno v  Zakonu o prijavi prebivališča.

Stalno prebivališče je naslov v Republiki Sloveniji, na katerem posameznik stalno prebiva, in je ta naslov središče njegovih življenjskih interesov, kar se presoja na podlagi njegovih družinskih, partnerskih, delovnih, ekonomskih, socialnih in drugih vezi, ki kažejo, da med posameznikom in naslovom, kjer živi, obstajajo tesne in trajne povezave

Začasno prebivališče je naslov v Republiki Sloveniji, na katerem posameznik začasno prebiva zaradi dela, šolanja, prestajanja kazni ali drugih razlogov.

Vsako od teh prebivališč ima tako svoj namen in se ga prijavi, v kolikor so takšne okoliščine, ki ustrezajo opredelitvi posameznega naslova. 

Na naslovu, kjer državljan in tujec z dovoljenjem za stalno prebivanje upravni enoti, stalno biva, prijavi stalno prebivališče. Če na naslovu biva začasno, tam prijavi začasno bivališče.

Za osebo, ki na naslovu, kjer stalno biva, torej gre za njegovo stalno bivališče, prijavi le začasno bivališče, bi se tako štelo, da ni prijavila stalnega bivališča v roku, kot to določa 5. člen Zakona o prijavi prebivališča in bi mu morala biti izročena globa, kot jo določa 45. člen Zakona o prijavi prebivališča.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!