Vprašanje:

Upravnik se zagovarja, da ne more računa za upravljanje, čiščenje in rezervni sklad poslati najemniku ampak lastniku? Ali drži?
 
 

Odgovor:

Stanovanjski zakon določa, da je, razen če najemna pogodba ne določa drugače, dolžnik vseh terjatev iz naslova obratovanja večstanovanjske stavbe najemnik, dolžnik vseh ostalih terjatev pa etažni lastnik. Etažni lastnik je tako načeloma dolžan plačevati stroške upravljanja, stroške vodenja rezervnega sklada, vzdrževanje gasilnih aparatov, zavarovanje objekta, itd.

Ne glede na prejšnji odstavek, odgovarja lastnik stanovanja za obratovalne stroške najemnika subsidiarno. Kar pomeni, da lahko upnik terja lastnika, v kolikor terjatev ne more izterjati od najemnika.

Način plačevanja in obseg stroškov, ki niso zajeti v najemnini in se nanašajo na stroške za dobavljeno elektriko, vodo, daljinsko ogrevanje stanovanj in podobno (individualni obratovalni stroški) ter stroški za obratovanje skupnih delov stanovanjske ali večstanovanjske stavbe (skupni obratovalni stroški) morata biti določen v najemni pogodbi.

Bistveno je tako, kako je določena delitev stroškov v najemni pogodbi. Stroške, ki ste jih po zakonu dolžni plačati vi kot etažni lastnik, lahko upravitelj terja od vas, vi pa jih lahko, če tako določa najemna pogodba, terjate naprej od najemnika.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako in kdaj se odmeri davek od oddajanja premoženja v najem?

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Informiran.si - Kdo in kdaj potrebuje energetsko izkaznico?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!