Vprašanje:

Sem kot lastnica dolžna priskrbeti osnovne pripomočke za vzdrževanje čistoče v stanovanju ( zahtevajo sesalec)?
 

Odgovor:

Predvidevamo, da gre za obveznosti vas, kot najemodajalca v najemnem razmerju.

Stanovanjski zakon določa, da mora lastnik stanovanja:

  • izročiti stanovanje kot predmet najema po najemni pogodbi v stanju, ki najemniku stanovanja omogoča normalno uporabo stanovanja, skladno z veljavnimi normativi in standardi;
  • vzdrževati stanovanje in skupne dele v stanovanjski ali večstanovanjski stavbi v stanju, ki zagotavlja najemniku normalno uporabo stanovanja ter skupnih delov ves čas trajanja najema v skladu s Pravilnikom o standardih vzdrževanja stanovanjskih stavb in stanovanj;
  • odgovarjati za pravne in stvarne napake na oddanem stanovanju.

Zakon ne določa, da bi moral lastnik stanovanja najemniku priskrbeti osnovne pripomočke za vzdrževanje čistoče v stanovanju, lahko pa to določa najemna pogodba. 

Vzdrževati stanovanje v obsegu, kot ga za najemnike določajo normativi za vzdrževanje po Pravilniku o standardih vzdrževanja stanovanjskih stavb in stanovanj.

Po določah tega pravilnika, stroški rednega čiščenja bremenijo najemnika. Pri tem pa ne pravilnik ne zakon ne določata sredstev, s katerimi se opravlja čiščenje. Tako se lahko čiščenje in vzdrževanje stanovanja opravi tako s sesalcem, kot tudi denimo z metlo.

V kolikor najemna pogodba ne določa drugače, je nabava sesalca stvar in strošek najemnika. Razen če čiščenje s sesalcem zahtevate vi kot lastnik. V tem primeru bi morala najemna pogodba takšno določilo vsebovati. Kot bi morala vsebovati tudi, kdo je dolžan sesalec priskrbeti.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Informiran.si - Kako in kdaj se odmeri davek od oddajanja premoženja v najem?

Vedno Informiran.si - Prijava stalnega / začasnega naslova

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!