Vprašanje:

So obdavčeni stroški od najemnine? Plačujem na roke ostalo pa na račun. Je to pravilno ali je to utaja davka?
 
 

Odgovor:

Najemodajalec mora pri oddajanju premoženja v najem oddati vlogo za odmero davka od oddajanja premoženja v najem. 

Davčna osnova je dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za normirane stroške v višini 10% od dohodka, doseženega z oddajanjem premoženja v najem.

Pri zniževanju osnove za odmero davka od oddajanja premoženja v najem lahko najemodajalec uveljavlja dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja.

Da se del najemnina plačuje na roke v gotovini, vsekakor namiguje, da najemodajalec pri vlogi za odmero davka ne navede celotnega prihodka, ki ga ustvari pri oddajanju v najem, ni pa to gotovo. 

Ali je do utaje davka dejansko prišlo, lahko preverijo na FURS-u.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!