Vprašanje:

V tujini sem podedoval stanovanje in ga po 1 letu prodal. Moram to prijaviti dursu in plačati davek v Sloveniji?
 

Odgovor:

V kolikor pri prodaji nepremičnine v tujini, kot davčni rezident RS, ustvarite dobiček, je ta dobiček predmet obdavčitve v Republiki Sloveniji, torej državi rezidentstva, lahko pa tudi v tuji državi, kot državi v kateri je nastal dobiček.

Pri ugotovitvi obdavčitve oz. pri odmeri davka se, na način, ki ga določa  Zakon o dohodniniupošteva ustrezna metoda za odpravo dvojnega obdavčenja. Dodatna pravila in metode, s katerim se izognete dvojnemu obdavčenju so lahko določena tudi v konvencijah, sklenjenih med Slovenijo in državo vira dobička.

Na pristojni  Finančni urad morate za namene odmere dohodnine v Sloveniji, v 15. dneh od odsvojitve nepremičnine, vložiti napoved za odmero dohodnine od dobička iz kapitala pri odsvojitvi nepremičnine

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Vpis v zemljiško knjigo - Kje dobiti podatke o svoji nepremičnini?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!