Vprašanje:

Kako lahko brat podari bratu nepremičnino? Darilna pogodba se lahko razveljavi? Zato se za to nismo odločili za to možnost.
 

Odgovor:

V kolikor gre za darilo, morate načeloma uporabiti primerni pravni posel, torej darilo oz. darilno pogodbo.

e-obrazci - Darilne pogodbe

Načeloma se darilo lahko "razveljavi".

Darovalec lahko darilo prekliče, zaradi stike, hude nehvaležnosti ali zaradi pozneje rojenih otrok.

e-obrazec - Preklic darilne pogodbe

V primeru dedovanja lahko dediči darovalca zahtevajo izplačilo nujnega deleža, oz. vračilo darila in izplačilo nujnega deleža iz darila.

Darila se vračajo od zadnjega darila v obrnjenem vrstnem redu, kakor so bila dana. Če so bila darila dana istočasno, se vračajo sorazmerno. Če je bilo darilo dano osebi, ki ni dedič, se darilo vrača le, če je bilo dano v zadnjem letu zapustnikovega življenja.

V kolikor brat ni dedič (v kolikor ima darovalec otroke in ženo / zunajzakonsko partnerko) lahko nujni dediči vračilo darila zahtevajo le, če bo od darila in dedovanja poteklo manj kot eno leto.

Za predlog, katera možnost bi bila v vašem primeru optimalna, bi moral poznati več informacij o vaši zadevi. Za prenos lastništva na nepremičnini je več možnosti. Poleg darila tudi denimo prodajna pogodba ali pogodba o preužitku oz. pogodba o dosmrtnem preživljanju.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!