Vprašanje:

S sestro sva po smrti očeta dedovali stanovanja v hiši. Dala sem ji 5 let, da se izseli v svojo etažo, po 8. letih nič. Kaj sedaj?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo vašo zadevo, sta s sestro solatnici nepremičnine, torej hiše, pri čemer je sestra tista, ki uporablja celotno hišo.

Solastnik ima pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov.

V kolikor s sestro ne moreta skleniti sporazuma, kako solastnino uporabljati, lahko kadarkoli, razen v neprimernem času, zahtevate delitev v nepravdnem postopku.

Sodišče lahko odloči o razdelitvi solastnine v naravi, če to ni možno pa lahko sodišče odloči o prodaji in razdelitvi kupnine oz. da nepremičnina v celoti pripade enemu solastniku, ki drugega solastnika izplača.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!