Vprašanje:

Nečakinji bi podarila štiri šestine nepremičnine. Kako najceneje skozi? Vrednost na gursu je 122.000 EUR za celotno hišo.
 

Odgovor:

Načeloma je večino stroškov pri darilu podaritvi nepremičnine povezanih z vrednostjo darila, ki v tem primeru znaša 81.333 EUR.

V prvem koraku morata skleniti darilno pogodbo.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Cena izdelave pogodbe preko zgornjega e-obrazca znaša 39,89 EUR.

Naslednji korak je odmera davka. Davek na dediščine in darila se odmeri glede na tabelo v 8. členu Zakon o davku na dediščine in darila, II. dedni red (starši, bratje, sestre in njihovi potomci). Davek na dediščine in darila znaša 5.093,31 EUR. Načeloma se od je potrebno preveriti tudi, ali se odmeri tudi davek na kapitalski dobiček (če ste nepremičnino pridobili po 1. januarju 2002). Tu se obdavči razlika med vrednostjo ob odsvojitvi in vrednostjo ob pridobitvi. Stopnja davka, določena v višini 25 odstotkov, se na vsakih dopolnjenih pet let imetništva kapitala zmanjšuje (po petih letih bo stopnja 15 odstotkov, po desetih letih 10 odstotkov, po petnajstih letih 5 odstotkov), po 20 letih imetništva nepremičnine tega davka ni več. Tega davka ste oproščeni tudi, če ste imeli zadnja 3 leta na tem naslovu prijavljeno stalno bivališče.

Ko je davek odmerjen in plačan, morate svoj podpis na pogodbi (oz. zemljiškoknjižnem dovolilu, ki ga pogodba vsebuje) notarsko overiti (seznam notarjev).

Na podlagi notarsko overjene pogodbe nečakinja poda vpis svoje lastninske pravice v zemljiško knjigo.

To lahko stori pri notarju, ki bo overil podpis, osebno na zemljišču, oddelek zemljiške knjige ali preko portala  eSodstvo (za kar pa potrebuje digitalni podpis, varni elektronski predal in pogodbo s strani notarja pretvorjeno v elektronsko obliko).

Cena overitve znaša po notarski tarifi 46,00 EUR. Vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo, ki ga opravi notar, znaša 37,00 EUR. V kolikor bo podala nečakinja vpis sama, osebno na zemljiški knjigi, se plača zapisnik - 1/2 odmerjene takse, glede na vrednost 40,00 EUR. V kolikor bi želela podati vpis elektronsko, se plača pretvorba pogodbe v elektronsko obliko, ki znaša 25,00 EUR. 

V vsakem primeru se plača sodna taksa, ki glede na vrednost znaša 80,00.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!