Vprašanje:

Imam stalno bivanje v Sloveniji. Lahko nekretninu prepišem nase? Imam tudi podjetje odprto v Sloveniji.
 

Odgovor:

Glede na vsebino vašega vprašanja predvidevamo, da niste slovenski državljan, ampak državljan ene od držav bivše Jugoslavije.

Zakon o pogojih za pridobitev lastninske pravice fizičnih in pravnih oseb držav kandidatk za članstvo v Evropski uniji na nepremičninah določa, da imajo fizične in pravne osebe iz držav kandidatk za vstop v EU (Makedonija, Črna Gora in Srbija) možnost pridobitve lastninske pravice na nepremičninah, če obstaja vzajemnost.

V kolikor gre za državljana Bosne in Hercegovine, ki je podpisnica Sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju to ni možno.

Ta sporazum namreč predstavlja eno od predhodnih faz, za pridobitev članstva v Evropski Uniji, ne pomeni pa še statusa države kandidatke za članstvo v EU.

V tem primeru je možno, da državljan BIH v Sloveniji ustanovi podjetje (denimo d.o.o.), ki nato kupi nepremičnino. Torej je lastnik nepremičnine podjetje, državljan BIH pa je posredni lastnik nepremičnine (preko lastništva tega podjetja). V tem primeru lahko tako postanete lastnik nepremičnine preko svojega podjetja.

V primeru da ste hrvaški državljan, ki je članica EU, omejitev ni.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!