Vprašanje:

Skupaj z sestro imava vsaka polovico hiše po očetu. Sestra želi to prepisati na moža. Kaj lahko storim, da se to ne zgodi?
 

Odgovor:

Solastnik ima pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov.

Solastnik lahko razpolaga s svojo pravico brez soglasja drugih solastnikov. Omejitev velja za nepremičnine, kjer imajo pri prodaji solastniki predkupno pravico.

Če želi sestra možu svojo polovico nepremičnine možu prodati, vas mora o prodaji obvestiti, vi pa lahko uveljavljate predkupno pravico. Če predkupne pravice ne boste uveljavljali, jo lahko proda možu pod istimi ali slabšimi pogoji.

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

V kolikor bo sestra svoj del možu podarila, na to nimate vpliva. 

Eventuelno bi lahko na sodišče (v kolikor dogovor s sestro ni mogoč) vložili predlog za delitev solastnine v nepravnem postopku in zahtevali delitev solastnine na način, da postanete vi lastnica in sestro izplačate. Za presojo o tem, kakšne bi bile vaše možnosti v tem primeru, bi potrebovali več informacij o zadevi.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!