Vprašanje:

Sem lastnica 1/8 očetovega premoženja ostalo mami. Sedaj me želi izplačati, jaz pa tega še ne želim. Kaj lahko storim?
 

Odgovor:

V vprašanju niste navedli, vendar predvidevamo, da navedeno premoženje predstavljajo nepremičnine.

Tako vi, kot tudi mati lahko svoj solastniški delež prodate, za kar ne potrebujete soglasje. Pri tem je seveda potrebno omeniti, da mati svojega vašega deleža ne more odkupiti, brez da se vi s tem strinjate.

Kot omenjeno, lahko solastnik s svojim deležem prosto razpolaga, pri čemer pa imajo solastniki predkupno pravico. Tako mora solastnik, ki želi svoj delež prodati, najprej ponuditi v odkup ostalim solastnikom.

To storijo z obvestilom o nameravani prodaji in pogojih prodaje. Solastniki imajo nato 30 dni časa, da ponudbo sprejmejo ali zavrnejo (če se o ponudbi ne izjasnijo, oz. molčijo se šteje, da so jo zavrnili).

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

V primeru zavrnitve ponudbe, lahko solastnik svoj delež proda tretji osebi, a le pod enakimi ali slabšimi pogoji, kot jih je ponudil solastnikom.

Kot je trenutno stanje, je na nepremičninah vzpostavljena solastnina. Solastnik ima pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov.

V kolikor z materjo ne boste uspeli skleniti ustreznega dogovora, bo mati lahko predlagala delitev solastnine. V tem primeru o delitvi solastnine odloči sodišče. 

Sodišče lahko odloči o razdelitvi solastnine v naravi, če je to možno (denimo razparceliranje večje parcele v več manjših parcel, ustanovitev etažne lastnine v enostanovanjski hiši, itd.). Če to ni možno, lahko odloči, da kateri od lastnikov ostale lastnike izplača ali pa da se nepremičnina proda kot celota in se kupnina razdeli med solastnike.

Več informacij najdete v spodnjem članku:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!