Vprašanje:

Kakšne so sankcije, če najemnika po poteku pogodbe izselim, ker se noče sam in me on toži? Stroški se namreč nabirajo.
 

Odgovor:

Vsekakor pa predlagamo, da izselitev opravite po sodni poti. V nasprotnem primeru lahko najemnik namreč zoper vas vloži tožbo zaradi motenja posesti.

Najemnik, ki mu je bilo stanovanje dano v najem za določen čas, mora najmanj 30 dni pred potekom tega časa pridobiti od lastnika odobritev podaljšanja najemne pogodbe s sklenitvijo aneksa k najemni pogodbi.

e-obrazec - Aneks o podaljšanju pogodbe za določen čas

V nasprotnem primeru mora izprazniti stanovanje oseb in stvari v pogodbenem roku, razen če najemna pogodba ne določa drugače.

Da kasneje ne pride do drugačnih "interpretacij" dogovora med najemnikom in lastnikov, je vsekakor smiselno, da se namera, da najemno razmerje ne bo podaljšano, izjasni v obliki pisnega obvestila.

e-obrazec - Obvestilo o poteku (in ne-podaljšanju) najemne pogodbe za določen čas

Oseba, ki uporablja stanovanje, pa z lastnikom ni sklenila najemne pogodbe oziroma ni podaljšala najemne pogodbe, sklenjene za določen čas, uporablja stanovanje nezakonito.

V tem primeru imate kot lastnik možnost, da vložite tožbo na izpraznitev stanovanja pri sodišču splošne pristojnosti. Spori se rešujejo prednostno. 

Na podlagi pravnomočne sodbe boste lahko vložili tudi izvršbo za fizično izselitev najemnika.

e-obrazec - Predlog za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova- izpraznitev in izročitev nepremičnine (stanovanja, hiše...)

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!