Vprašanje:

Z bratom sva dobila hišo z darilno pogodbo. Brata sem izplačal. Kakšen je postopek ureditve prepisa na mene?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, imata z bratom trenutno vpisano lastninsko pravico na nepremičnini - hiši, vsak do 1/2, vi pa ste brata izplačali, oz. njegovo 1/2 odkupili.

V tem primeru z bratom sklenete prodajno pogodbo.

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

Po sklenitvi pogodbe je potrebno pogodbo dostaviti na davčni organ (izpostave FURS) za odmero davka. Ko je davek poravnan, je potrebno bratov podpis na pogodbi (zemljiškoknjižnem dovolilu) notarsko overiti. Na podlagi overjene pogodbe lahko nato podate vpis svoje lastninske pravice v zemljiško knjigo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je postopek vpisa v zemljiško knjigo?

Informiran.si - Kje dobiti brezplačen izpisek iz zemljiške knjige (zemljiškoknjižni izpisek)?

Informiran.si - Kje dobiti podatke o svoji nepremičnini?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!