Vprašanje:

Lahko 1/3 lastnica stanovanja, ki živi drugje, zahteva najemnino za svojo 1/3 od druge lastnice, ki v stanovanju živi?
 

Odgovor:

Solastniki imajo pravico skupno upravljati stvar v solastnini. Solastnik ima pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov.

V kolikor souporaba splastnine, ali sporazumen dogovor, denimo o delitvi solastnine ni možen, lahko zahteva delitev stvari, razen v neprimernem času, v nepravdnem postopku.

Sodišče lahko odloči o razdelitvi solastnine v naravi, če to ni možno pa lahko sodišče odloči o prodaji in razdelitvi kupnine oz. da nepremičnina v celoti pripade enemu solastniku, ki drugega solastnika izplača.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!