Vprašanje:

Moža sta brat in sestra prijavila, da ne živi na stalnem naslovu. To je njihova domačija, na kateri je on delal. Kaj lahko storimo?
 

Odgovor:

Glede na informacije, ki ste jih podali, predvidevamo, da mož ne biva na naslovu domačije.

Glede tega opozarjamo, da je mož sam dolžan, po določbi 5. člena Zakona o prijavi prebivališča, na  upravni enoti prijaviti stalno prebivališče v osmih dneh od dneva naselitve na naslov, kjer stalno prebiva. Torej je bil dolžan sam, po preselitvi, prijaviti nov naslov stalnega bivališča.

Globa za ta prekršek znaša od 200 do 600 eurov.

Ker tega ni storil sam, sta brat in sestra, za katere predvidevamo, da sta lastnika domačije, na upravni enoti sprožila postopek ugotovitve dejanskega bivališča vašega moža. V tem postopku upravna enota ugotovi dejansko stalno bivališče moža.

Upravna enota v prvem koraku, posameznika obvesti o obveznosti prijave in ga opozori na posledice, če prijavne obveznosti ne izpolni.

Posameznik nato v osmih dneh po prejemu obvestila izpolni prijavno obveznost ali da izjavo, da na naslovu prijavljenega stalnega prebivališča stalno prebiva.

Če posameznik ne posameznik tega ne stori, ali le upravna enota dvomi v resničnost izjave posameznika, po uradni dolžnosti uvede postopek ugotavljanja stalnega prebivališča.

Če upravna enota v postopku iz 18. člena tega zakona ugotovi, da posameznik stalno prebiva na naslovu, ki ni naslov njegovega prijavljenega stalnega prebivališča, posamezniku v register stalnega prebivalstva prijavi stalno prebivališče na naslov, kjer posameznik dejansko stalno prebiva. 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!