Vprašanje:

Z bratom sva solastnika hiše do ene oz. dveh tretjin. Kje urediti sporazumno, fizično delitev premoženja?
 

Odgovor:

V kolikor gre za sporazumno delitev, je potrebna vzpostavitev etažne lastnine.

Vzpostavitev etažne lastnine lahko predlaga lastnika zemljišča, imetnika stavbne pravice oz. investitor gradnje, v primeru, da gre za večstanovanjsko stavbo, oz. stavbo z večimi stanovanji, pa tudi lastnik stavbe, dela stavbe, uporabnik stavbe oz. posameznega dela ali pa upravnik.

Podlaga za vzpostavitev etažne lastnine je elaborat, ki ga izdela geodet. V elaboratu se določijo skupni prostori, posamezni deli stavbe itd.

Na podlagi elaborata in akta o oblikovanju etažne lastnine se etažna lastnina in posamezni deli stavbe vpišejo v kataster stavb in zemljiško knjigo.

V kolikor delitev solastnine ni sporazumna, lahko katerikoli od solastnikov predlaga delitev solastnine v nepravdnem postopku.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!