Vprašanje:

Mati je v domu za ostarele. Plačuje ga z oddajanjem garsonjere, manjko doda občina. Ali mora plačati davek na dobiček?
 
 

Odgovor:

Pri oddajanju nepremičnine, se plača davek na oddajanje premoženja v najem. Zavezanec za plačilo davka je najemodajalec, torej mati (ne občina).

Dohodnine se ne plačuje od:

  1. dohodka iz oddajanja premičnin v najem, razen od dohodka iz oddajanja opreme, bivalnika in prevoznega sredstva v najem,
  2. materialnih vlaganj najemnika, ki ohranjajo uporabno vrednost kmetijskega ali gozdnega zemljišča,
  3. dohodka preživljanca po pogodbi o dosmrtnem preživljanju,
  4. dohodka za odstop prostora za izvedbo volitev ali referenduma na državni ali lokalni ravni, izvedenih v skladu z zakonom, če dohodek ne presega 42 eurov.

Davčna osnova je dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za normirane stroške v višini 10% od dohodka, doseženega z oddajanjem premoženja v najem.

Pri zniževanju osnove za odmero davka od oddajanja premoženja v najem lahko uveljavljate dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja.

Uveljavljate lahko stroške za vlaganja, ki so potrebna za ohranjanje nepremičnine v dobrem stanju. Stroški, ki bistveno povečujejo vrednost nepremičnine, bistveno podaljšujejo dobo trajanja nepremičnine ali jo prilagajajo novemu načinu uporabe ne spadajo med stroške, ki bi jih lahko uveljavljali pri zmanjševanju davčne osnove.

Zahtevek najdete oddate preko obrazca - Zahtevek za zmanjšanje davčne osnove od dohodka iz oddajanja premoženja v najem zaradi uveljavljanja stroškov vzdrževanja premoženja, ki ohranja uporabno vrednost premoženja

Navodila - http://www.pisrs.si/Pis.web/npb/2014-01-3651-p2.pdf

Omenimo naj, da ima mati možnost zaprositi za odpis, odlog ali obročno plačilo davka. Več o tem lahko preberete na spletni strani FURS-a - Odpisi, odlogi in obročno plačevanje.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Na kaj paziti pri najemu oz. oddaji stanovanja?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!