Vprašanje:

Pred 20 leti sem od brata kupila stanovanje. Vpisano je v zemljiško knjigo. Sedaj pravi, da ni prejel celotne kupnine. Potrdil nimam.
 
 

Odgovor:

V prvem koraku preverite prodajno pogodbo, v kateri je določeno, kdaj, v kakšnem znesku in na kakšen način se plača kupnina.

Običajna praksa je, da se kupec v zemljiško knjigo vpiše šele po plačilu celotne kupnine, oz., če kupnina ni plačana takoj, ponudi ustrezno zavarovanje.

V vsakem primeru pa, glede na to, da se je prodaja izvršila pred 20. leti, obstaja velika možnost, da je že potekel zastaralni (predvidoma 5-letni) rok.

Več informacij boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Zastaranje dolga

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Vpis v zemljiško knjigo - Kje dobiti podatke o svoji nepremičnini?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!