Vprašanje:

Moj oče in stric bi naredila menjavo parcel. Kako je z davkom? Se bolj splača, menjalna pogodba ali darilna?
 

Odgovor:

Pri menjavi nepremičnin se obračuna davek na promet nepremičnin 2% od vrednosti posamezne nepremičnine in davek na kapitalski dobiček (če je ustvarjen).

Vsaka od strank plača davek za svojo parcelo. Davek na promet nepremičnin se odmeri od "cene" torej vrednosti nepremičnine. 

Stopnja davka na kapitalski dobiček znaša prvih 5 let 25%, nato se na vsakih dopolnjenih pet let lastništva zmanjšuje (po petih letih znaša stopnja 15%, po desetih letih 10%, po petnajstih letih 5%), po 20 letih lastništva nepremičnine tega davka ni več. Davek na kapitalski dobiček se plača od razlike (dobičkom) med vrednostjo ob odsvojitvi in ob pridobitvi.

Davka na kapitalski dobiček so opravičeni tisti, ki so kupili nepremičnino pred 1. januarjem 2002 ali so imeli vsaj zadnja tri leta pred prodajo na naslovu nepremičnine prijavljeno stalno prebivališče.

e-obrazec - Menjalna pogodba za nepremičnino

Pri darilni pogodbi se odmeri davek glede na vrednost nepremičnine v II. dednem redu (8. člen Zakona o davku na dediščine in darila).

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati kmetijsko zemljišče?

Informiran.si - Kako podariti kmetijsko zemljišče, gozd kmetijo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!