Vprašanje:

Lahko solastnik hiše podari ali proda svoj delež, brez vednosti ostalih dveh lastnikov?
 

Odgovor:

V kolikor gre za darilo, lahko solastnik svoj solastniški delež obdarjencu podari, brez da bi obvestil solastnike.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Tudi v primeru prodaje, oseba ne potrebuje soglasja solastnikov, mora pa upoštevati njihovo predkupno pravico. Tako mora v prvem koraku solastnike obvestiti o nameravani prodaji in pogojih prodaje. 

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

Solastniki imajo 30 dni časa, da ponudbo sprejmejo ali zavrnejo. V kolikor molčijo se šteje, da so jo zavrnili.

V primeru zavrnitve, lahko lastnik svoj delež proda tretji osebi pod enakimi ali slabšimi pogoji, kot jih je ponudil solastnikom.

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

Če prodajalec pred prodajo ne obvesti solastnikov, in če je bila kupcu predkupna pravica solastnikov znana ali mu ni mogla ostati neznana, lahko solastniki v šestih mesecih, šteto od dne, ko so izvedeli za prodajno pogodbo, zahtevajo, da se pogodba razveljavi in stvar pod enakimi pogoji proda njim.

Če prodajalec napačno obvesti solastnike o pogojih za prodajo tretjemu in je bilo tretjemu to znano ali mu ni moglo ostati neznano, začne teči ta šestmesečni rok od dne, ko predkupni upravičenec izvede za prave pogodbene pogoje.

Upravičenje preneha v vsakem primeru po petih letih od prenosa lastnine stvari na tretjega.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako podariti kmetijsko zemljišče, gozd kmetijo?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati kmetijsko zemljišče?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!