Vprašanje:

Kaj vse je potrebno vpisati v prodajni pogodbi, v delu kjer se tiče vpisa v zemljiško knjigo?
 

Odgovor:

Zemljiškoknjižno dovolilo oz. intabulacijska klavzula, v katerem prodajalec dovoljuje, da se kupec na prodanem deležu vpiše v zemljiško knjigo kot lastnik, ki je običajno del prodajne pogodbe, mora vsebovati podatke o strankah (ime, naslov, EMŠO), podatki o nepremičnini in izjava prodajalca.

Seveda pa mora pravica do vpisa lastninske pravice kupca izhajati tudi iz vsebine same listine, torej prodajne pogodbe, ki je podlaga za vpis lastninske pravice kupca.

Če niste povsem prepričani v to, kaj morata zemljiškoknjižno dovolilo in prodajna pogodba vsebovati, predlagamo da uporabite spodnje e-obrazce za izdelavo pogodbe (ki že vsebuje tudi zemljiškoknjižno dovolilo) ali pa samo zemljiškoknjižno dovolilo. 

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

e-obrazec - Zemljiškoknjižno dovolilo

V kolikor namreč priložena lostina ne bo ustrezna, vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo ne bo mogoč.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!