Vprašanje:

V lasti imamo, od leve proti desni, parcele 1,2,3. V zemljiški knjigi imamo vpisano služnost do parcele 1. Kako s potjo do parcele 3, kjer bi gradili?
 

Odgovor:

Stvarna služnost je pravica lastnika nepremičnine (gospodujoča stvar), izvrševati za njene potrebe določena dejanja na tuji nepremičnini (pozitivna služnost) ali zahtevati od lastnika služeče stvari, da opušča določena dejanja, ki bi jih sicer imel pravico izvrševati na svoji nepremičnini (negativna služnost).

Služnost se tako vpiše na tuji nepremičnini oz. parceli. Dodatno lahko omenimo, da že vpisana stvarna služnost preneha, če postane ista oseba lastnik gospodujoče in služeče nepremičnine, ter ponovno oživi, če prideta nepremičnini ponovno v last različnih lastnikov (v kolikor v vmesnem času ni bila izbrisana).

Vpis služnosti na parcelah lastnika, ki so v lasti lastnika, tako ni potrebna, razen če se bo spremenilo lastništvo na teh parcelah.

e-obrazec - Pogodba o stvarni služnosti

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!