Vprašanje:

Lahko vrnem 25% nepremičnine moji materi, ki mi jo je podarila preko darilne pogodbe v letu 2014?
 

Odgovor:

Predlagamo, da z materjo izpeljete postopek preklica darilne pogodbe. V prvem koraku vam mora mati vročiti preklic darilne pogodbe. Darilna pogodba se lahko prekliče zaradi stiske, zaradi hude nehvaležnosti ali zaradi pozneje rojenih otrok.

e-obrazec - Preklic darilne pogodbe

Po preklicu morate podpisati sporazum o razveljavitvi darilne pogodbe.

e-obrazec - Sporazum o preklicu darilne pogodbe za nepremičnino

Podpisan sporazum dostavite na svoj Finančni urad, ki bo presodil ali potrebno plačati davek na dediščine in darila. Na žalost praksa davčnih uradov ni povsod enaka. Če bo finančni urad ocenil, da je ne gre za dejanski preklic že opravljenega posla, ampak za nov posel (darilo) bo odmeril davek na dediščine in darila.

Potrjeni sporazum nato notarsko overite. Na podlagi overjenega sporazuma mati predlaga vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

Pravni e-Priročnik - Kako dosežem vpis v zemljiško knjigo

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!