Vprašanje:

Sem osminska lastnica parcele - travnika, ostali delež je mamin. Ga lahko proda brez moje vednosti?
 

Odgovor:

Vsak solastnik lahko proda svoj lastniški delež. Pri tem imajo ostali solastniki predkupno pravico.

Pred prodajo mora tako solastnik svoj delež ponuditi v odkup ostalim solastnikom. Če solastniki ne uveljavljajo predkupne pravice, pa lahko solastnik svoj delež proda tretji osebi, pod istimi ali slabšimi pogoji.

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

Glede na to, da gre za kmetijsko zemljišče, pa mora mati, v primeru prodaje objaviti ponudbo za prodajo na oglasni deski upravne enote, ki mora biti objavljena 30. dni. Kot solastnik imate predkupno pravico pred ostalimi možnimi ponudniki.
 
 
Mati lahko predlaga tudi delitev solastnine, v kolikor delitev ne bo sporazumna, tudi na pristojmen sodišču, ki lahko določi, da se solastnina razdeli v naravi. Če to ni možno, lahko odloči, da kateri od lastnikov ostale lastnike izplača ali pa da se nepremičnina proda kot celota in se kupnina razdeli med solastnike.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako prodati oz. kupiti kmetijsko zemljišče?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!