Vprašanje:

Imamo stanovanje v hiši s 6 enotami. Vsak je solastnik 1/6 vrta. Lastnika 2 enot si lastita skoraj vse. Kaj narediti?
 

Odgovor:

Solastnik ima pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov. Plodovi, ki jih daje stvar v solastnini, se delijo med solastnike v skladu z njihovimi idealnimi deleži. Če to ni mogoče, so plodovi v solastnini solastnikov matične stvari.

Solastnik ima vedno pravico zahtevati delitev stvari, razen v neprimernem času. Glede na to, da gre za relativno veliko nepremičnino, vsekakor predlagamo, da opravite delitev nepremičnine, torej vzpostavitev etažne lastnine za nepremičnino s stanovanjskimi enotami in znotraj tega tudi delitev parcele, na kateri se nahajajo vrtički, pri čemer se bo določil točno določen del vrta, ki bo pripadal posameznemu posameznemu delu (stanovanju).

V kolikor se solastniki o tem ne boste dogovorili sporazumno, lahko o tem odloči sodišče.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!