Vprašanje:

Imamo stanovanje v hiši s 6 enotami. Vsak je solastnik 1/6 vrta. Lastnika 2 enot si lastita skoraj vse. Kaj narediti?
 

Odgovor:

Solastnik ima pravico imeti stvar v posesti in jo skupaj z drugimi solastniki uporabljati sorazmerno svojemu idealnemu deležu, ne da bi s tem kršil pravice drugih solastnikov. Plodovi, ki jih daje stvar v solastnini, se delijo med solastnike v skladu z njihovimi idealnimi deleži. Če to ni mogoče, so plodovi v solastnini solastnikov matične stvari.

Solastnik ima vedno pravico zahtevati delitev stvari, razen v neprimernem času. Glede na to, da gre za relativno veliko nepremičnino, vsekakor predlagamo, da opravite delitev nepremičnine, torej vzpostavitev etažne lastnine za nepremičnino s stanovanjskimi enotami in znotraj tega tudi delitev parcele, na kateri se nahajajo vrtički, pri čemer se bo določil točno določen del vrta, ki bo pripadal posameznemu posameznemu delu (stanovanju).

V kolikor se solastniki o tem ne boste dogovorili sporazumno, lahko o tem odloči sodišče.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!