Vprašanje:

V večstanovanjskem bloku razmišljamo o izdelavi dvigala. Lahko sami izvedemo vse, brez upravnika?


Odgovor:

Vgradnja dvigala spada med gradbena dela in izboljšave, za katere je treba pridobiti gradbeno dovoljenje, ter soglasje vseh etažnih lastnikov.

Med naloge upravnika, ki jih določa Stvarnopravni zakonik in ki jih s pogodbo o upravljanju ni mogoče omejiti ali izključiti, spada tudi skrb za redno vzdrževanje in obratovanje skupnih delov in zastopanje lastnikov v pravnem prometu. V pravnem prometu tako lastnike zastopa upravnik.

Lahko pa po določilih Stanovanjskega zakona upravljanje prevzamete lastniki sami. Etažni lastniki lahko sprejmejo sklep, da se za upravljanje z večstanovanjsko stavbo ustanovi skupnost lastnikov kot pravna oseba. Takšen sklep se lahko sprejme samo s soglasjem vseh etažnih lastnikov. Skupnost lastnikov zastopa v pravnem prometu predsednik, za katerega se smiselno uporabljajo določbe tega zakona o upravniku večstanovanjske stavbe.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!