Vprašanje:

Babica ima veliko hišo. Name bi prepisala podstrešje, da si lahko naredim stanovanje. Kako bi to najceneje uredili?
 

Odgovor:

Najcenejša možnost je, da vam babica na celotni nepremičnini podari solastniški delež, ki ustreza razmerju stanovanja napram celotni hiši, denimo 1/2 ali 1/3 celotne nepremičnine.

V tem primeru bosta obe solastnici celotne nepremičnine v ustreznih solastniških deležih. Kaj dejansko vajina deleža predstavljata v naravi, pa bo stvar vajinega dogovora.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

V kolikor bi želeli, da je tudi v zemljiški knjigi navedeno dejansko lastništvo, kot je dogovorjeno v naravi, bi bilo potrebno vzpostaviti etažno lastnino in celotno hišo razdeliti na več posameznih delov - stanovanj in določiti skupne prostore (kot je to določeno v večstanovanjskem bloku). V tem primeru bi bili vi v celoti lastnica svojega stanovanja, babica pa v celoti lastnica svojega stanovanja.

Čeprav je etažiranje pravno najbolj varno, pa se zaradi višje cene postopka, običajno posamezniki zanj ne odločajo pogosto.

Naj omenimo, da je vzpostavitev etažne lastnine možna tudi kasneje, če se tako odločite.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako urediti stanovanje v mansardi tudi s pravnega vidika?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kako poteka vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!