Vprašanje:

Sem lastnica več parcel po delih 1/40 in 1/32. Kako lahko zadevo podarim, odpovem, prodam? Lastnica ne želim biti. 
 

Odgovor:

V prvem koraku se morate dogovoriti z osebo, ki ji želite svoj delež podariti ali prodati. V kolikor boste svoje lastniške deleže prodali, imajo ostali solastniki predkupno pravico.

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

V kolikor nihče od solastnikov ne želi uveljavljati predkupne pravice, lahko pod istimi ali slabšimi pogoji, deleže prodate tretji osebi.

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

Svoj lastniški delež lahko tudi podarite. V tem primeru solastništvo ni pomembno in lahko svoj delež podarite komurkoli.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino (več lastnikov, več obdarjencev in več nepremičnin)

V kolikor gre za kmetijska zemljišča, morate upoštevati omejitve glede razpolaganj s kmetijskimi zemljišči. Več informacij najdete na povezavah spodaj.

e-obrazec -  Prodajna (kupoprodajna) pogodba za kmetijsko zemljišče, gozd, kmetijo

e-obrazec - Darilna pogodba za kmetijsko zemljišče, gozd, kmetijo

V vsakem primeru lastništva ne morete prenesti enostransko, ampak potrebujete nasprotno stranko, ki bo z vami sklenila pravni posel in bo postala nova lastnica.

V kolikor nihče od solastnikov ne bo pripravljen sprejeti vašega lastniškega deleža (niti ga prejeti kot darilo, niti ga odkupiti), ga lahko, kot omenjeno, podarite ali prodate tudi tretji osebi, kar pa je, glede na omenjeni lastniški delež, težko pričakovati.

V tem primeru je smiselno razmisliti o delitvi solastnine oz. razparceliranju. Torej razdelitvi parcel na manjše parcele, ki bi ustrezale posameznim lastniškim deležem solastnikov.

Če se solastniki o tem ne bi dogovorili, lahko na pristojnem sodišču predlagate razdelitev solastnine.

Sodišče lahko solastnino razdeli v naravi, na več parcel, lahko določi prodajo nepremičnine in delitev kupnine, lahko pa določi lastništvo nepremičnine enemu od solastnikov in izplačilo ostalih solastnikov z njegove strani.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako prodati oz. kupiti, kmetijsko zemljišče?

Informiran.si - Kako podariti kmetijsko zemljišče, gozd, kmetijo?

Informiran.si - Kako poteka vpis v zemljiško knjigo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!