Vprašanje:

Na nepremičnini smo vpisani 4 dediči. Oče je večinski lastnik, ki želi hišo prodati. Ostali 3 solastniki se ne strinjamo. Lahko proda brez nas?
 

Odgovor:

Vsak od solastnikov lahko proda svoj lastniški delež na nepremičnini, brez soglasja ostalih solastnikov. Torej lahko oče nepremičnino proda, vendar lahko proda samo svoj delež. V kolikor bi želeli, da se proda celotna nepremičnina, morate svoje deleže prodati tudi ostali solastniki.

V kolikor bo oče svoj delež prodal, imate solastniki predkupno pravico. Torej mora svoj delež v odkup najprej ponuditi solastnikom.

To stori z obvestilom o nameravani prodaji in pogojih prodaje. Solastniki imate 30 dni časa, da ponudbo sprejmete ali zavrnete (če se o ponudbi ne izjasnite, oz. molčite se šteje, da ste jo zavrnili).

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

Če ponudbo zavrnete, lahko oče svoj delež proda, a le pod enakimi ali slabšimi pogoji, kot so jih ponudili Vam.

V kolikor oče svojega deleža ne bo mogel prodati, oz. ne bo našel kupca, da predlaga delitev solastnine. Če se o delitvi ne morete sporazumeti, o tem odloči sodišče. 

Sodišče lahko odloči o razdelitvi solastnine v naravi, če je to možno (denimo razparceliranje večje parcele v več manjših parcel, ustanovitev etažne lastnine v enostanovanjski hiši, itd.). Če to ni možno, lahko odloči, da kateri od lastnikov ostale lastnike izplača ali pa da se nepremičnina proda kot celota in se kupnina razdeli med solastnike.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!