Vprašanje:

Oče je 3/4, jaz 1/4 lastnik hiše po mami. Oče želi svoj delež prodati, jaz pa z družino nimam kam. Sem brez službe. Kaj storiti?

 

Odgovor:

Kolikor razumemo, sta z očetom solastnika nepremičnine, v kateri bivate vi z vašo družino.

Vsak od solastnikov ima pravico uporabljati nepremičnino skladno s svojim lastniškim deležem.

V kolikor želi oče svoj delež, svoje 3/4 prodati to seveda lahko stori. Pri tem imate vi kot solastnik predkupno pravico. Če predkupne pravice ne izrabite, lahko svoj delež proda tretji osebi.

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

Seveda pa je v večini primerov težko pričakovati prodajo le solastniškega deleža.

Vsak od solastnikov lahko kadarkoli, razen ob neprimernem času, predlaga delitev solastnine v nepravdnem postopku. Tako sodišče na podlagi dokazov in opoliščin določi delitev solastnine. 

Sodišče lahko odloči o razdelitvi solastnine v naravi, če je to možno (denimo, ustanovitev etažne lastnine v enostanovanjski hiši). Če to ni možno, lahko odloči, da kateri od lastnikov ostale lastnike izplača ali pa da se nepremičnina proda kot celota in se kupnina razdeli med solastnike.

Več informacij najdete v spodnjem članku:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!