Vprašanje:

Imam 3/4 hiše, 1/4 teta, brez dedičev, že leto v domu. Ali oba nastopava kot prodajalca? Kaj če ona ne želi prodaje?
 

Odgovor:

V kolikor želite prodati celotno nepremičnino, morata kot prodajalca nastopiti oba. Tako bo predmet prodaje vaš 3/4 in tetin 1/4 delež.

Seveda lahko sami, brez soglasja tete, prodate svoj delež nepremičnine. Pri tem ima teta kot solastnica predkupno pravico. Torej morate svoj delež v odkup najprej ponuditi njej. 

To storite z obvestilom o nameravani prodaji in pogojih prodaje. Teta ima po obvestilu 30 dni časa, da ponudbo sprejme ali zavrne (če se o ponudbi ne izjasni, oz. molči se šteje, da jo je zavrnilila).

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

Če ponudbo zavrne, lahko svoj del prodate pod enakimi ali slabšimi pogoji, kot ste jih ponudili teti.

V kolikor prodaja le dela nepremičnine oz. dogovor s teto ni možen, lahko predlagate delitev solastnine v nepravdnem postopku

Sodišče lahko odloči o razdelitvi solastnine v naravi, če je to možno (denimo ustanovitev etažne lastnine v enostanovanjski hiši). Če to ni možno, lahko odloči, da kateri od lastnikov ostale lastnike izplača ali pa da se nepremičnina proda kot celota in se kupnina razdeli med solastnike.

Več informacij najdete v spodnjem članku:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!