Vprašanje:

Kaj storiti, če izplačam celotno kupnino za nepremičnino, prodajalec pa se izmika vpisu v zemljiško knjigo mene kot lastnika?
 

Odgovor:

Vsekakor predlagamo, da kupnino deponirate pri notarju (oz. jo izročite prodajalcu), šele ko Vam bo izročil notarsko overjeno prodajno pogodbo, ki vsebuje veljavno zemljiškoknjižno dovolilo.

Na podlagi takšne pogodbe lahko namreč v zemljiški knjigi sami vpišete lastninsko pravico na nepremičnini.

Če ste kupnino že izročili, prodajalec pa Vam ni izročil notarsko overjene pogodbe (oz. zemljiškoknjižnega dovolila), in dogovor ni mogoč, boste morali zoper prodajalca vložiti tožbo za izpolnitev pogodbe.

Več informacij najdete na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je postopek vpisa v zemljiško knjigo?

Pravni e-Priročnik - Kako kupiti, prodati, najeti, oddati nepremičnino

Pravni e-Priročnik - Kako dosežem vpis v zemljiško knjigo

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!