Vprašanje:

Pot do naše hiše gre preko zemlje soseda. Služnosti ni. Sosed prepoveduje plužni službi pluženje. Kaj lahko storim?


Odgovor:

Vsekakor predlagamo, da se s sosedom dogovorite in sklenete pogodbo o stvarni služnosti, ki jo nato vpišite tudi v zemljiško knjigo.

e-obrazec - Pogodba o stvarni služnosti

Če dogovor ni možen, pa boste morali (v primeru, da je ta pot edina ustrezna oz. primerna za dostop do Vaše nepremičnine), vložiti tožbo, ter vpis stvarne služnosti doseči preko sodišča.

Pri pluženju predvidevamo, da ne gre za javno cesto, tako daj je ne občina ne krajevna skupnost nista dolžna vzdrževati. Torej sosed tudi ni dolžan dopustiti njenega vzdrževanja.

Kot omenjeno, predlagamo, da v najkrajšem času dosežete vpis stvarne služnosti, oz. s sosedom dogovorite uporabo in pogoje poti.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!