Vprašanje:

Sem lastnica 1/2 zemlje in 1/4 hiše. Oboje bi dala svoji mami. Kaj je najceneje? Vrednost vsega je 15.000 EUR.
 

Odgovor:

Predvidevamo, da gre za brezplačno darilo Vaši materi, tako, da bi morali iz pravnega vidika posel izpeljati kot podaritev. Torej bi morali z materjo skleniti darilno pogodbo.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Tak posel je obdavčen, saj gre za darilo v 2. dednem redu (darilo otroka staršu).

Mati bi tako moral plačati 720 EUR davka na dediščine in darila.

 

Možno bi bilo tudi, da materi svoje deleže nepremičnin prodate preko prodajne pogodbe.

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za nepremičnino

Tu plačate 2% davek na promet nepremičnin (davek se odmeri prodajne vrednosti nepremičnine) + davek na kapitalski dobiček, če je ustvarjen.

 

Postopek po podpisu obeh pogodb je zelo podoben.

Na pristojnem davčnem organu se odmeri davek. Ko je davek plačan in pogodba potrjena pri davčne organu, svoj podpis na pogodbi overite pri notarju.

Vpis v zemljiško knjigo lahko mati poda pri notarju, ki bo overil pogodbo, osebno na zemljiški knjigi, ali elektronsko na portalu e-Sodstvu (za kar potrebuje digitalni podpis in varen elektronski predal).

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako poteka vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!