Vprašanje:

Ostali solastniki želijo nepremičnino prodati v celoti. Jaz svoje 1/4 ne želim prodati. Lahko ostali trije izsilijo prodajo?
 

Odgovor:

Vsak od solastnikov lahko proda svoj lastniški delež na nepremičnini, brez soglasja ostalih solastnikov.

Pri tem je potrebno vedeti, da ima solastnik predkupno pravico, torej morajo ostali solastniki, pred prodajo, svoj solastniški delež najprej ponuditi Vam v odkup.

To storijo z obvestilom o nameravani prodaji in pogojih prodaje. Vi imate 30 dni časa, da ponudbo sprejmete ali zavrnete (če se o ponudbi ne izjasnite, oz. molčite se šteje, da ste jo zavrnili).

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

Če ponudbo zavrnete, lahko solastniki svoj delež prodajo, a le pod enakimi ali slabšimi pogoji, kot so jih ponudili Vam.

Običajno, pa je solastniški delež težko prodati, saj kupci raje kupijo celotno nepremičnino, katere lastniki so po nakupu sami in v celoti.

Imajo pa ostali solastniki možnost, da predlagajo delitev solastnine. Če se o delitvi ne morete sporazumeti, o tem odloči sodišče.

Sodišče lahko odloči o razdelitvi solastnine v naravi, če je to možno (denimo razparceliranje večje parcele v več manjših parcel, ustanovitev etažne lastnine v enostanovanjski hiši, itd.). Če to ni možno, lahko odloči, da kateri od lastnikov ostale lastnike izplača ali pa da se nepremičnina proda kot celota in se kupnina razdeli med solastnike.

Več informacij najdete v spodnjem članku:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!