Vprašanje:

Mami so blokiral račun in ji trgajo vso pokojnino, okrog 450 eur. Sedaj ji ne ostane nič za preživetje.
 

Odgovor:

Pri izvršbi se tudi za pokojnino uporabljajo omejitve, ki veljajo za rubež prihodkov iz delovnega razmerja, ki so določena v 102. členu Zakona o izvršbi in zavarovanju

V primeru izvršbe, tako banka ne sme rubiti celotne pokojnine, kar pa ne velja, predvidevamo, da je v tem primeru težava v tem, za poplačilo terjatev neposredno do banke oz. za pobot terjatve s strani banke.

V tem primeru je potrebno preveriti ali je mama soglašala z morebitnim pobotom.

Po 316. členu Obligacijskega zakonika, je pobot izključen, ko terjatev stvari ali vrednosti stvari, ki so bile dolžniku dane v hrambo ali na posodo ali jih je dolžnik brezpravno vzel ali brezpravno pridržal, kamor po sodni praksi spada tudi pogodba o denarnem depozitu.

Banka tako ne sme z enostransko izjavo pobotati svojih terjatev, lahko pa jih pobota, v kolikor ste za to podali soglasje. V to sodi tudi nakazilo otroškega dodatka.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Osebni stečaj - Kako ga pričeti z minimalnimi stroški?

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!