Vprašanje:

Moji mami so vložili izvršbo na pokojnino, za plačilo komunalnih odpadkov. Pravijo, da je dolg iz leta 1999.
 

Odgovor:

Predvidevamo, da se vaše vprašanje nanaša na zastaranje terjatve.

Terjatve za dobavljeno električno in toplotno energijo, plin, vodo, za dimnikarske storitve in vzdrževanje snage, če je bila dobava oziroma storitev izvršena za potrebe gospodinjstva, zastarajo v enem letu.

Enoletni zastaralni rok začne teči 1. januarja leta, ki sledi letu, v katerem je terjatev zapadla v plačilo (terjatev, ki bi morala biti plačana v letu 1999, je tako denimo zastarala 1. januarja 2000).

Pri tem pa je pomembno vedeti, da zastaranje se pretrga, ko dolžnik pripozna dolg in tudi z vložitvijo tožbe in z vsakim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev. Po pretrganju začne zastaranje znova teči in se čas, ki je pretekel pred pretrganjem, ne šteje v zastaralni rok, ki ga določa zakon.

Za konkreten odgovor, ali je terjatev zastarala, bi bilo potrebno preveriti dejansko dokumentacijo. V kolikor je terjatev zastarala, je potrebno v 8. dneh od vročitve sklepa o izvršbi, vložiti ugovor in se sklicevati na zastaranje. 

e-obrazec - Ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi zaradi zastaranja

V kolikor mati tega ne bo storila, se bo izvršba izvedla, ne glede na to, ali je terjatev zastarala ali ne.

Več informacij boste našli v spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si -  Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

Informiran.si -  Nekaj koristnih nasvetov, ki jih morate kot dolžnik poznati o izvršbi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!