Vprašanje:

Je možno, da banka blokira TRR račun, preden je pravnomočna izvršba vročena v roke dolžnika?
 

Odgovor:

Da. Možno je, da se sklep o izvršbi šteje za pravnomočnega, brez da bi se vročil "v roke" dolžnika. Sklep se lahko šteje za vročenega, v primeru, da dolžnik ne prevzame pošiljke v 15. dneh od poskusa vročitve. Po poteku tega roka se pošiljka vroči v poštni nabiralnik in se šteje za vročeno.

V primeru izvršbe na podlagi verodostojne listine oz. izvršljivega naslova, banka blokira (oz. opravi rubež denarnih sredstev), ko postane sklep o izvršbi pravnomočen.

Pri davčni izvršbi se dolžnik lahko v osmih dneh od vročitve sklepa o davčni izvršbi pritoži, vendar pritožba ne zadrži izvršbe. Davčni organ zadrži izvršbo le, če presodi, da je pritožbi mogoče ugoditi. V tem primeru se rubež opravi na dan, ko banka prejeme sklep.

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!