Vprašanje:

Je možno, da banka blokira TRR račun, preden je pravnomočna izvršba vročena v roke dolžnika?
 

Odgovor:

Da. Možno je, da se sklep o izvršbi šteje za pravnomočnega, brez da bi se vročil "v roke" dolžnika. Sklep se lahko šteje za vročenega, v primeru, da dolžnik ne prevzame pošiljke v 15. dneh od poskusa vročitve. Po poteku tega roka se pošiljka vroči v poštni nabiralnik in se šteje za vročeno.

V primeru izvršbe na podlagi verodostojne listine oz. izvršljivega naslova, banka blokira (oz. opravi rubež denarnih sredstev), ko postane sklep o izvršbi pravnomočen.

Pri davčni izvršbi se dolžnik lahko v osmih dneh od vročitve sklepa o davčni izvršbi pritoži, vendar pritožba ne zadrži izvršbe. Davčni organ zadrži izvršbo le, če presodi, da je pritožbi mogoče ugoditi. V tem primeru se rubež opravi na dan, ko banka prejeme sklep.

Več o tem lahko preberete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti, ko smo prezadolženi

Informiran.si - Kako se izogniti hudim posledicam, ki jih lahko prinese izvršba?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!