Vprašanje:

Dolg do zbornice od 28.02.2010 do 30.09.2010. Je že zastaral?
 

Odgovor:

Splošni zastaralni rok je 5 let. Občasne dajatve, ki dospevajo letno ali v določenih krajših časovnih presledkih, kar sklepamo, da velja v vašem primeru, zastarajo v 3. letih od zapadlosti vsake posamezne dajatve.

Seveda pa je potrebno omeniti, da se zastaranje pretrga z vložitvijo tožbe in z vsakim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev.

V kolikor upnik dolga ni poskušal izterjati pred sodiščem in v kolikor niste pripoznali dolga (dolg lahko pripozna dolžnik ne le z upniku dano izjavo, temveč tudi posredno, npr. da kaj plača na račun, da plača obresti ali da zavarovanje) je možno, da je terjatev zastarala.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si -  Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si -  Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!