Vprašanje:

Dolg do zbornice od 28.02.2010 do 30.09.2010. Je že zastaral?
 

Odgovor:

Splošni zastaralni rok je 5 let. Občasne dajatve, ki dospevajo letno ali v določenih krajših časovnih presledkih, kar sklepamo, da velja v vašem primeru, zastarajo v 3. letih od zapadlosti vsake posamezne dajatve.

Seveda pa je potrebno omeniti, da se zastaranje pretrga z vložitvijo tožbe in z vsakim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev.

V kolikor upnik dolga ni poskušal izterjati pred sodiščem in v kolikor niste pripoznali dolga (dolg lahko pripozna dolžnik ne le z upniku dano izjavo, temveč tudi posredno, npr. da kaj plača na račun, da plača obresti ali da zavarovanje) je možno, da je terjatev zastarala.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si -  Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si -  Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!